# IPPB Mains Online Test Series 1, IPPB Mains Mock Test, IPPB MCQ

## IPPB Mains Online Test Series 1, IPPB Mains Mock Test Series 1st

#### Finish Quiz

0 of 50 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

#### Information

IPPB Mains Online Test Series 1, IPPB Mains Mock Test Series 1st. IPPB Mains Free Mock Test Exam 2019. IPPB Mains Exam Free Online Quiz 2019. IPPB Mains Full Online Mock Test **Series 1st** in English.candidates who want to make sure whether their preparation level is up to date then they take this online test series without paying anything. CAknowledge provide **IPPB Online Test Series 2019 **in order to let you excel in the examination. The IPPB Mains Full online mock test paper is free for all students. IPPB Mains Question and Answers in English and Hindi **Series 1**. Here we are providing** IPPB Mains Full Mock Test Paper in English. IPPB Mains **Mock Test **Series 1st** 2019. Now Test your self for IPPB Mains Exam by using below quiz…

This paper has** 50 questions**.

Time allowed is **50 minutes**.

The **IPPB Mains Online Test Series 1st, IPPB Mains Free Online Test Exam** is Very helpful for all students. Now Scroll down below n click on **“Start Quiz” or “Start Test” **and Test yourself.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 50 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Not categorized 0%

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

- Answered
- Review

- Question 1 of 50
##### 1. Question

A can do a piece of work in 21 days and B in 28 days. Together they started the work and B left after 4 days. In how many days can A alone do the remaining work?

CorrectLet A worked for x days.

x/21 + 4/28 = 1 => x/21 = 6/7 => x = 18

A worked for 18 days. So, A can complete the remaining work in 18 – 4 = 14 days.IncorrectLet A worked for x days.

x/21 + 4/28 = 1 => x/21 = 6/7 => x = 18

A worked for 18 days. So, A can complete the remaining work in 18 – 4 = 14 days. - Question 2 of 50
##### 2. Question

What number has a 5:1 ratio to the number 10?

Correct5:1 = x: 10

x = 50Incorrect5:1 = x: 10

x = 50 - Question 3 of 50
##### 3. Question

The average of first 10 even numbers is?

CorrectSum of 10 even numbers = 10 * 11 = 110

Average = 110/10 = 11IncorrectSum of 10 even numbers = 10 * 11 = 110

Average = 110/10 = 11 - Question 4 of 50
##### 4. Question

³√?/9261 = 11/21

Correct?/9261 = (11/21)

^{3}= 1331/9261

=> ? = 1331Incorrect?/9261 = (11/21)

^{3}= 1331/9261

=> ? = 1331 - Question 5 of 50
##### 5. Question

An automobile financier claims to be lending money at S.I., but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes?

CorrectLet the sum be Rs. 100. Then,

S.I. for first 6 months = (100 * 10 *1) / (100 * 2) = Rs. 5

S.I. for last 6 months = (105 * 10 * 1) / (100 * 2) = Rs. 5.25

So, amount at the end of 1 year = (100 + 5 + 5.25) = Rs. 110.25

Effective rate = (110.25 – 100) = 10.25%.IncorrectLet the sum be Rs. 100. Then,

S.I. for first 6 months = (100 * 10 *1) / (100 * 2) = Rs. 5

S.I. for last 6 months = (105 * 10 * 1) / (100 * 2) = Rs. 5.25

So, amount at the end of 1 year = (100 + 5 + 5.25) = Rs. 110.25

Effective rate = (110.25 – 100) = 10.25%. - Question 6 of 50
##### 6. Question

Find the area of a parallelogram with base 24 cm and height 16 cm.

CorrectArea of a parallelogram = base * height = 24 * 16 = 384 cm

^{2}IncorrectArea of a parallelogram = base * height = 24 * 16 = 384 cm

^{2} - Question 7 of 50
##### 7. Question

The ratio of the cost price and the selling price is 4:5. The profit percent is:

CorrectLet C.P. = Rs. 4x. Then, S.P. = Rs. 5x

Gain = (5x – 4x) = Rs. x

Gain % = (x * 100)/ 4x = 25%.IncorrectLet C.P. = Rs. 4x. Then, S.P. = Rs. 5x

Gain = (5x – 4x) = Rs. x

Gain % = (x * 100)/ 4x = 25%. - Question 8 of 50
##### 8. Question

Surface area of two spheres are in the ratio 1:4 what is the ratio of their volumes?

CorrectIncorrect - Question 9 of 50
##### 9. Question

If 5% more is gained by selling an article for Rs. 350 than by selling it for Rs. 340, the cost of the article is:

CorrectLet C.P. be Rs. x.

Then, 5% of x = 350 – 340 = 10

x/20 = 10 => x = 200IncorrectLet C.P. be Rs. x.

Then, 5% of x = 350 – 340 = 10

x/20 = 10 => x = 200 - Question 10 of 50
##### 10. Question

The sale price of an article including the sales tax is Rs. 616. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is:

Correct110% of S.P. = 616

S.P. = (616 * 100)/110 = Rs. 560

C.P = (110 * 560)/112 = Rs. 500Incorrect110% of S.P. = 616

S.P. = (616 * 100)/110 = Rs. 560

C.P = (110 * 560)/112 = Rs. 500 - Question 11 of 50
##### 11. Question

A sum of money lent out at S.I. amounts to Rs. 720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. The sum is?

CorrectS.I for 5 years = (1020 – 720) = Rs. 300.

S.I. for 2 years = 300/5 * 2 = Rs. 120.

Principal = (720 – 120) = Rs. 600.IncorrectS.I for 5 years = (1020 – 720) = Rs. 300.

S.I. for 2 years = 300/5 * 2 = Rs. 120.

Principal = (720 – 120) = Rs. 600. - Question 12 of 50
##### 12. Question

109.13 * 34.14 – 108.12 * 33 = ?

Correct109 * 34 – 108 * 33

= 3706 – 3564 = 142Incorrect109 * 34 – 108 * 33

= 3706 – 3564 = 142 - Question 13 of 50
##### 13. Question

A man can row his boat with the stream at 6 km/h and against the stream in 4 km/h. The man’s rate is?

CorrectDS = 6

US = 4

S = ?

S = (6 – 4)/2 = 1 kmphIncorrectDS = 6

US = 4

S = ?

S = (6 – 4)/2 = 1 kmph - Question 14 of 50
##### 14. Question

A trader marked the price of the T.V. 30% above the cost price of the T.V. and gave the purchaser 10% discount on the marked price, thereby gaining Rs.340. Find the cost price of the T.V?

CorrectIncorrect - Question 15 of 50
##### 15. Question

Two pipes A and B can fill a tank in 15 min and 20 min respectively. Both the pipes are opened together but after 4 min, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?

CorrectPart filled in 4 minutes = 4(1/15 + 1/20) = 7/15

Remaining part = 1 – 7/15 = 8/15

Part filled by B in 1 minute = 1/20

1/20 : 8/15 :: 1 ; x

x = 8/15 * 1 * 20 = 10 2/3 min = 10 min 40 sec.

The tank will be full in (4 min. + 10 min. 40 sec) = 14 min 40 sec.IncorrectPart filled in 4 minutes = 4(1/15 + 1/20) = 7/15

Remaining part = 1 – 7/15 = 8/15

Part filled by B in 1 minute = 1/20

1/20 : 8/15 :: 1 ; x

x = 8/15 * 1 * 20 = 10 2/3 min = 10 min 40 sec.

The tank will be full in (4 min. + 10 min. 40 sec) = 14 min 40 sec. - Question 16 of 50
##### 16. Question

The distance between Delhi and Mathura is 110 kms. A starts from Delhi with a speed of 20 kmph at 7 a.m. for Mathura and B starts from Mathura with a speed of 25 kmph at 8 p.m. from Delhi. When will they meet?

CorrectD = 110 – 20 = 90

RS = 20 + 25 = 45

T = 90/45 = 2 hours

8 a.m. + 2 = 10 a.m.IncorrectD = 110 – 20 = 90

RS = 20 + 25 = 45

T = 90/45 = 2 hours

8 a.m. + 2 = 10 a.m. - Question 17 of 50
##### 17. Question

Walking 7/6 of his usual rate, a boy reaches his school 4 min early. Find his usual time to reach the school?

CorrectSpeed Ratio = 1:7/6 = 6:7

Time Ratio = 7:6

1 ——– 7

4 ——— ? → 28 mIncorrectSpeed Ratio = 1:7/6 = 6:7

Time Ratio = 7:6

1 ——– 7

4 ——— ? → 28 m - Question 18 of 50
##### 18. Question

A train 280 m long, running with a speed of 63 km/hr will pass a tree in?

CorrectSpeed = 63 * 5/18 = 35/2 m/sec

Time taken = 280 * 2/35 = 16 secIncorrectSpeed = 63 * 5/18 = 35/2 m/sec

Time taken = 280 * 2/35 = 16 sec - Question 19 of 50
##### 19. Question

Find the one which does not belong to that group ?

CorrectWalk, Talk, Drink and Lick are verbs, but not Plank.

IncorrectWalk, Talk, Drink and Lick are verbs, but not Plank.

- Question 20 of 50
##### 20. Question

Which one of the following is the least number of four digits divisible by 71?

Correct1000/71 = 14 6/71

1000 + 71 – 6 = 1065Incorrect1000/71 = 14 6/71

1000 + 71 – 6 = 1065 - Question 21 of 50
##### 21. Question

The average age of M boys is ‘b’ years and of ‘n’ girls ‘c’ years. The average age of all together is?

CorrectIncorrect - Question 22 of 50
##### 22. Question

The length of each side of an equilateral triangle having an area of 4√3 cm

^{2}is?Correct√3/4a

^{2 }= 4√3 → a = 4Incorrect√3/4a

^{2 }= 4√3 → a = 4 - Question 23 of 50
##### 23. Question

3251 + 587 + 369 – ? = 3007

CorrectLet 4207 – x = 3007

Then, x = 4207 – 3007 = 1200IncorrectLet 4207 – x = 3007

Then, x = 4207 – 3007 = 1200 - Question 24 of 50
##### 24. Question

A shopkeeper sells 400 metres of cloth for Rs. 18000 at a loss of Rs.5 per metre. Find his cost price for one metre of cloth?

CorrectSP per metre = 18000/400 = Rs. 45 Loss per metre = Rs. 5 CP per metre = 45 + 5 = Rs. 50

IncorrectSP per metre = 18000/400 = Rs. 45 Loss per metre = Rs. 5 CP per metre = 45 + 5 = Rs. 50

- Question 25 of 50
##### 25. Question

A and B can do a work in 12 days, B and C in 15 days, C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in?

Correct(A + B)’s 1 day work = 1/12;

(B + C)’s 1 day work = 1/15;

(A + C)’s 1 day work = 1/20

Adding, we get: 2(A + B + C)’s 1 day work = (1/12 + 1/15 + 1/20) = 1/5

(A + B + C)’s 1 day work = 1/10

So, A, B and C together can complete the work in 10 days.Incorrect(A + B)’s 1 day work = 1/12;

(B + C)’s 1 day work = 1/15;

(A + C)’s 1 day work = 1/20

Adding, we get: 2(A + B + C)’s 1 day work = (1/12 + 1/15 + 1/20) = 1/5

(A + B + C)’s 1 day work = 1/10

So, A, B and C together can complete the work in 10 days. - Question 26 of 50
##### 26. Question

A shopkeeper sold an article offering a discount of 5% and earned a profit of 23.5%. What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

CorrectLet C.P. be Rs. 100.

Then, S.P. = Rs. 123.50

Let marked price be Rs. x. Then, 95/100 x = 123.50

x = 12350/95 = Rs. 130

Now, S.P. = Rs. 130, C.P. = Rs. 100

Profit % = 30%.IncorrectLet C.P. be Rs. 100.

Then, S.P. = Rs. 123.50

Let marked price be Rs. x. Then, 95/100 x = 123.50

x = 12350/95 = Rs. 130

Now, S.P. = Rs. 130, C.P. = Rs. 100

Profit % = 30%. - Question 27 of 50
##### 27. Question

Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 sec. What is the length of the fast train?

CorrectRelative speed = (40 – 20) = 20 km/hr.

= 20 * 5/ 18 = 50/9 m/sec.

Length of faster train = 50/9 * 5 = 250/9 = 27 7/9 m.IncorrectRelative speed = (40 – 20) = 20 km/hr.

= 20 * 5/ 18 = 50/9 m/sec.

Length of faster train = 50/9 * 5 = 250/9 = 27 7/9 m. - Question 28 of 50
##### 28. Question

If 70% of an equal to 40% of b, then ratio between a and b is?

Correct70 a = 40 b

a: b = 4: 7Incorrect70 a = 40 b

a: b = 4: 7 - Question 29 of 50
##### 29. Question

If Rs.3250 be divided among Ram, Shyam and Mohan in the ratio of 1/2:1/3:1/4 then the share of each are?

Correct1/2:1/3:1/4 = 6:4:3

Ram = 6/13 * 3250 = 1500

Shyam = 4/13 * 3250 = 1000

Mohan = 3/13 * 3250 = 750Incorrect1/2:1/3:1/4 = 6:4:3

Ram = 6/13 * 3250 = 1500

Shyam = 4/13 * 3250 = 1000

Mohan = 3/13 * 3250 = 750 - Question 30 of 50
##### 30. Question

A work which could be finished in 9 days was finished 3 days earlier after 10 more men joined. The number of men employed was?

Correctx ——- 9

(x + 10) —- 6

x * 9 = (x + 10)6

x = 20Incorrectx ——- 9

(x + 10) —- 6

x * 9 = (x + 10)6

x = 20 - Question 31 of 50
##### 31. Question

The two trains of lengths 400 m, 600 m respectively, running at same directions. The faster train can cross the slower train in 180 sec, the speed of the slower train is 48 km. then find the speed of the faster train?

CorrectLength of the two trains = 600m + 400m

Speed of the first train = X

Speed of the second train= 48 Kmph

1000/X – 48 = 180

1000/x – 48 * 5/18 = 180

50 = 9X – 120

X = 68 KmphIncorrectLength of the two trains = 600m + 400m

Speed of the first train = X

Speed of the second train= 48 Kmph

1000/X – 48 = 180

1000/x – 48 * 5/18 = 180

50 = 9X – 120

X = 68 Kmph - Question 32 of 50
##### 32. Question

Find the roots of the quadratic equation: 2x

^{2}+ 3x – 9 = 0?Correct2x

^{2}+ 6x – 3x – 9 = 0

2x(x + 3) – 3(x + 3) = 0

(x + 3)(2x – 3) = 0

=> x = -3 or x = 3/2.Incorrect2x

^{2}+ 6x – 3x – 9 = 0

2x(x + 3) – 3(x + 3) = 0

(x + 3)(2x – 3) = 0

=> x = -3 or x = 3/2. - Question 33 of 50
##### 33. Question

A 300 m long train crosses a platform in 39 sec while it crosses a signal pole in 18 sec. What is the length of the platform?

CorrectSpeed = 300/18 = 50/3 m/sec.

Let the length of the platform be x meters.

Then, (x + 300)/39 = 50/3

3x + 900 = 1950 => x = 350 m.IncorrectSpeed = 300/18 = 50/3 m/sec.

Let the length of the platform be x meters.

Then, (x + 300)/39 = 50/3

3x + 900 = 1950 => x = 350 m. - Question 34 of 50
##### 34. Question

A man buys an article for 10% less than its value and sells it for 10% more than its value. His gain or loss percent is:

CorrectLet the article be worth Rs. x.

C.P. 90% of Rs. x = Rs. 9x/10

S.P. = 110% of Rs. x = Rs. 11x/10

Gain = (11x/10 – 9x/10) = Rs. x/5

Gain % = x/5 * 10/9x * 100 = 22 2/9 % > 20%IncorrectLet the article be worth Rs. x.

C.P. 90% of Rs. x = Rs. 9x/10

S.P. = 110% of Rs. x = Rs. 11x/10

Gain = (11x/10 – 9x/10) = Rs. x/5

Gain % = x/5 * 10/9x * 100 = 22 2/9 % > 20% - Question 35 of 50
##### 35. Question

In a race of 1000 m, A can beat by 100 m, in a race of 800m, B can beat C by 100m. By how many meters will A beat C in a race of 600 m?

CorrectWhen A runs 1000 m, B runs 900 m and when B runs 800 m, C runs 700 m.

When B runs 900 m, distance that C runs = (900 * 700)/800 = 6300/8 = 787.5 m.

In a race of 1000 m, A beats C by (1000 – 787.5) = 212.5 m to C.

In a race of 600 m, the number of meters by which A beats C = (600 * 212.5)/1000 = 127.5 m.IncorrectWhen A runs 1000 m, B runs 900 m and when B runs 800 m, C runs 700 m.

When B runs 900 m, distance that C runs = (900 * 700)/800 = 6300/8 = 787.5 m.

In a race of 1000 m, A beats C by (1000 – 787.5) = 212.5 m to C.

In a race of 600 m, the number of meters by which A beats C = (600 * 212.5)/1000 = 127.5 m. - Question 36 of 50
##### 36. Question

In a two-digit number, if it is known that its unit’s digit exceeds its ten’s digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is:

CorrectLet the ten’s digit be x. Then, unit’s digit = x + 2. Number = 10x + (x + 2) = 11x + 2

Sum of digits = x + (x + 2) = 2x + 2

(11x + 2)(2x + 2) = 144

2×2 + 26x – 140 = 0

(x – 2)(11x + 35) = 0

x = 2

Hence, required number = 11x + 2 = 24.IncorrectLet the ten’s digit be x. Then, unit’s digit = x + 2. Number = 10x + (x + 2) = 11x + 2

Sum of digits = x + (x + 2) = 2x + 2

(11x + 2)(2x + 2) = 144

2×2 + 26x – 140 = 0

(x – 2)(11x + 35) = 0

x = 2

Hence, required number = 11x + 2 = 24. - Question 37 of 50
##### 37. Question

How much 60% of 50 is greater than 40% of 30?

Correct(60/100) * 50 – (40/100) * 30

30 – 12 = 18Incorrect(60/100) * 50 – (40/100) * 30

30 – 12 = 18 - Question 38 of 50
##### 38. Question

How many figures are required to number the pages the pages of a book containing 365 pages?

Correct1 to 9 = 9 * 1 = 9

10 to 99 = 90 * 2 = 180

100 to 365 = 266 * 3 = 798

= ———–

= 987Incorrect1 to 9 = 9 * 1 = 9

10 to 99 = 90 * 2 = 180

100 to 365 = 266 * 3 = 798

= ———–

= 987 - Question 39 of 50
##### 39. Question

A train 110 meters long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

CorrectSpeed of train relative to man = (60 + 6) km/hr = 66 km/hr

[66 * 5/18] m/sec = [55/3] m/sec.

Time taken to pass the man = [110 * 3/55] sec = 6 secIncorrectSpeed of train relative to man = (60 + 6) km/hr = 66 km/hr

[66 * 5/18] m/sec = [55/3] m/sec.

Time taken to pass the man = [110 * 3/55] sec = 6 sec - Question 40 of 50
##### 40. Question

A man gains 20% by selling an article for a certain price. If the sells it at double the price, the percentage of profit will be:

CorrectLet C.P. = Rs. x.

Then, S.P. = Rs. (12% of x) = Rs. 6x/5

New S.P. = 2 * 6x/5 = Rs. 12x/5

Profit = 12x/5 – x = Rs. 7x/5

Profit = 7x/5 * 1/x * 100 = 140%.IncorrectLet C.P. = Rs. x.

Then, S.P. = Rs. (12% of x) = Rs. 6x/5

New S.P. = 2 * 6x/5 = Rs. 12x/5

Profit = 12x/5 – x = Rs. 7x/5

Profit = 7x/5 * 1/x * 100 = 140%. - Question 41 of 50
##### 41. Question

A delegation of 5 members has to be formed from 3 ladies and 5 gentlemen. In how many ways the delegation can be formed, if 2 particular ladies are always included in the delegation?

CorrectThere are three ladies and five gentlemen and a committee of 5 members to be formed.

Number of ways such that two ladies are always included in the committee = ⁶C₃ = (6 * 5 * 4)/6 = 20.IncorrectThere are three ladies and five gentlemen and a committee of 5 members to be formed.

Number of ways such that two ladies are always included in the committee = ⁶C₃ = (6 * 5 * 4)/6 = 20. - Question 42 of 50
##### 42. Question

In an examination 40% failed in Hindi, 45% failed in English. If 25% students failed in both the subjects. Then the percentage of failed students is?

CorrectIncorrect - Question 43 of 50
##### 43. Question

25% of 30% of 45% is equal to?

Correct(25/100) * (30/100) * (45/100)

1/4 * 3/10 * 9/20

27/800 = 0.03375Incorrect(25/100) * (30/100) * (45/100)

1/4 * 3/10 * 9/20

27/800 = 0.03375 - Question 44 of 50
##### 44. Question

A man whose speed is 4.5 kmph in still water rows to a certain upstream point and back to the starting point in a river which flows at 1.5 kmph, find his average speed for the total journey?

CorrectM = 45

S = 1.5

DS = 6

US = 3

AS = (2 * 6 * 3) /9 = 4IncorrectM = 45

S = 1.5

DS = 6

US = 3

AS = (2 * 6 * 3) /9 = 4 - Question 45 of 50
##### 45. Question

In a 1000 m race, A beats B by 50 m and B beats C by 100 m. In the same race, by how many meters does A beat C?

CorrectBy the time A covers 1000 m, B covers (1000 – 50) = 950 m.

By the time B covers 1000 m, C covers (1000 – 100) = 900 m.

So, the ratio of speeds of A and C =

1000/950 * 1000/900 = 1000/855 So, by the time A covers 1000 m, C covers 855 m.

So in 1000 m race A beats C by 1000 – 855 = 145 m.IncorrectBy the time A covers 1000 m, B covers (1000 – 50) = 950 m.

By the time B covers 1000 m, C covers (1000 – 100) = 900 m.

So, the ratio of speeds of A and C =

1000/950 * 1000/900 = 1000/855 So, by the time A covers 1000 m, C covers 855 m.

So in 1000 m race A beats C by 1000 – 855 = 145 m. - Question 46 of 50
##### 46. Question

An officer was appointed on maximum daily wages on contract money of Rs. 4956. But on being absent for some days, he was paid only Rs. 3894. For how many days was he absent?

CorrectHCF of 4956, 3894 = 354

(4956 – 3894)/354 = 3IncorrectHCF of 4956, 3894 = 354

(4956 – 3894)/354 = 3 - Question 47 of 50
##### 47. Question

In a class there are 20 boys and 25 girls. In how many ways can a boy and a girl be selected?

CorrectWe can select one boy from 20 boys in 20 ways.

We select one girl from 25 girls in 25 ways

We select a boy and girl in 20 * 25 ways i.e., = 500 ways.IncorrectWe can select one boy from 20 boys in 20 ways.

We select one girl from 25 girls in 25 ways

We select a boy and girl in 20 * 25 ways i.e., = 500 ways. - Question 48 of 50
##### 48. Question

A and B invests Rs.10000 each, A investing for 8 months and B investing for all the 12 months in the year. If the total profit at the end of the year is Rs.25000, find their shares?

CorrectThe ratio of their profits A:B = 8:12 = 2:3

Share of A in the total profit = 2/5 * 25000 = Rs.10000 Share of A in the total profit = 3/5 * 25000 = Rs.15000IncorrectThe ratio of their profits A:B = 8:12 = 2:3

Share of A in the total profit = 2/5 * 25000 = Rs.10000 Share of A in the total profit = 3/5 * 25000 = Rs.15000 - Question 49 of 50
##### 49. Question

A shopkeeper sells 20% of his stock at 10% profit ans sells the remaining at a loss of 5%. He incurred an overall loss of Rs. 400. Find the total worth of the stock?

CorrectLet the total worth of the stock be Rs. x.

The SP of 20% of the stock = 1/5 * x * 1.1 = 11x/50

The SP of 80% of the stock = 4/5 * x * 0.95 = 19x/25 = 38x/50

Total SP = 11x/50 + 38x/50 = 49x/50

Overall loss = x – 49x/50 = x/50

x/50 = 400 => x = 20000IncorrectLet the total worth of the stock be Rs. x.

The SP of 20% of the stock = 1/5 * x * 1.1 = 11x/50

The SP of 80% of the stock = 4/5 * x * 0.95 = 19x/25 = 38x/50

Total SP = 11x/50 + 38x/50 = 49x/50

Overall loss = x – 49x/50 = x/50

x/50 = 400 => x = 20000 - Question 50 of 50
##### 50. Question

A manufacturer sells a pair of glasses to a wholesale dealer at a profit of 18%. The wholesaler sells the same to retailer at a profit of 20%. The retailer in turn sells them to a customer for Rs. 30.09, there by earning a profit of 25%. The cost price for the manufacturer is:

CorrectLet the cost price for the manufacturer be Rs. x. Then, 125% of 120% of 118% of x = 30.09.

125/100 * 120/100 * 118/100 * x = 3009/100

177/100 x = 3009/100 => x = 17IncorrectLet the cost price for the manufacturer be Rs. x. Then, 125% of 120% of 118% of x = 30.09.

125/100 * 120/100 * 118/100 * x = 3009/100

177/100 x = 3009/100 => x = 17