# RRB JE Mock Test series, RRB JE Online Test Series 2019, RRB JE MCQ

## RRB JE Mock Test series, RRB JE Online Test in English Series 2

#### Finish Quiz

0 of 50 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

#### Information

**RRB JE Mock Test series 2, RRB JE Online Test in English Series 2**. RRB Exam Online Test 2019, RRB JE Free Mock Test Exam 2019. RRB JE Exam Free Online Quiz 2019, RRB JE Full Online Mock Test **Series 2nd** in English. RRB Online Test for All Subjects, RRB JE Free Mock Test Series in English. RRB JE Free Mock Test **Series 2.** RRB JE English Language Online Test in English **Series 2nd**. RRB JE Quantitative Aptitude Quiz 2019, RRB JE Reasoning Ability Free Online Test. Take RRB JE Online Quiz. The RRB JE Full online mock test paper is free for all students. RRB JE Question and Answers in English and Hindi **Series 2**. Here we are providing** RRB JE Full Mock Test Paper in English. RRB JE **Mock Test **Series 2nd** 2019. Now Test your self for RRB JE Exam by using below quiz…

This paper has** 50 questions**.

Time allowed is **50 minutes**.

The **RRB JE Online Test Series 1st, RRB JE Free Online Test Exam** is Very helpful for all students. Now Scroll down below n click on **“Start Quiz” or “Start Test” **and Test yourself.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 50 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Not categorized 0%

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

- Answered
- Review

- Question 1 of 50
##### 1. Question

In a partnership between A, B and C. A’s capital is Rs.5000. If his share of a profit of Rs.800 is Rs.200 and C’s share is Rs.130, what is B’s capital?

Correct200 + 130 = 330

800 – 330 = 470

200 —- 5000

470 —- ? => 11750Incorrect200 + 130 = 330

800 – 330 = 470

200 —- 5000

470 —- ? => 11750 - Question 2 of 50
##### 2. Question

A sum of Rs. 125000 amounts to Rs. 15500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

CorrectS.I. = (15500 – 12500) = Rs. 3000\

Rate = (100 * 3000) / (12500 * 4) = 6%IncorrectS.I. = (15500 – 12500) = Rs. 3000\

Rate = (100 * 3000) / (12500 * 4) = 6% - Question 3 of 50
##### 3. Question

A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

CorrectSpeed = 45 * 5/18 = 25/2 m/sec

Total distance covered = 360 + 140 = 500 m

Required time = 500 * 2/25 = 40 secIncorrectSpeed = 45 * 5/18 = 25/2 m/sec

Total distance covered = 360 + 140 = 500 m

Required time = 500 * 2/25 = 40 sec - Question 4 of 50
##### 4. Question

The diameters of two spheres are in the ratio 1:2 what is the ratio of their surface area?

CorrectIncorrect - Question 5 of 50
##### 5. Question

0.003 * ? * 0.0003 = 0.00000027

Correct0.003 * ? * 0.0003 = 0.00000027

3/1000 * ? * 3/10000 = 3/1000 * 3/1000 * 3/100

? = 3/10 = 0.3Incorrect0.003 * ? * 0.0003 = 0.00000027

3/1000 * ? * 3/10000 = 3/1000 * 3/1000 * 3/100

? = 3/10 = 0.3 - Question 6 of 50
##### 6. Question

Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs. 35,000 respectively. Out of a total profit of Rs. 13,800, Deepak’s share is:

CorrectRatio of their shares = 22500 : 35000 = 9:14

Deepak’s share = 13800 * 14/23 = Rs. 8400.IncorrectRatio of their shares = 22500 : 35000 = 9:14

Deepak’s share = 13800 * 14/23 = Rs. 8400. - Question 7 of 50
##### 7. Question

Find the least number of five digits which is exactly divisible by 12, 15 and 18?

CorrectLCM = 180

180) 10000 (55

9900

———

100

10000 + 180 – 100 = 10080IncorrectLCM = 180

180) 10000 (55

9900

———

100

10000 + 180 – 100 = 10080 - Question 8 of 50
##### 8. Question

If one-third of one fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:

CorrectLet the number be x. Then,

1/3 of 1/4 of x = 15

x = 15 * 12 = 180

So, required number = (3/10 * 180) = 54.IncorrectLet the number be x. Then,

1/3 of 1/4 of x = 15

x = 15 * 12 = 180

So, required number = (3/10 * 180) = 54. - Question 9 of 50
##### 9. Question

The least number which when divided by 8, 12 and 16, leave in each remainder 3, is?

CorrectLCM = 48 + 3 = 51

IncorrectLCM = 48 + 3 = 51

- Question 10 of 50
##### 10. Question

Find the least number which when divided by 6, 7, 8, 9 and 10 leaves 1, 2, 3, 4 and 5 as remainders respectively, but when divided by 19 leaves no remainder?

CorrectIncorrect - Question 11 of 50
##### 11. Question

Two trains of equal lengths take 10 sec and 15 sec respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 m, in what time will they cross other travelling in opposite direction?

CorrectSpeed of the first train = 120/10 = 12 m/sec.

Speed of the second train = 120/5 = 8 m/sec.

Relative speed = 12 + 8 = 20 m/sec.

Required time = (120 + 120)/20 = 12 sec.IncorrectSpeed of the first train = 120/10 = 12 m/sec.

Speed of the second train = 120/5 = 8 m/sec.

Relative speed = 12 + 8 = 20 m/sec.

Required time = (120 + 120)/20 = 12 sec. - Question 12 of 50
##### 12. Question

The ratio of the volumes of a cube to that of the sphere which will fit inside the cube is?

Correcta

^{3}: a^{3}/8 * 4/3 π => 6: πIncorrecta

^{3}: a^{3}/8 * 4/3 π => 6: π - Question 13 of 50
##### 13. Question

A mixture of 70 liters of wine and water contains 10% water. How much water must be added to make water 12 ½% of the total mixture?

Correct70 * (10/100) = 7

Wine Water

87 1/2% 12 1/2%

87 1/2% ——- 63

12 1/2% ——-? => 9-7=2Incorrect70 * (10/100) = 7

Wine Water

87 1/2% 12 1/2%

87 1/2% ——- 63

12 1/2% ——-? => 9-7=2 - Question 14 of 50
##### 14. Question

The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

CorrectLet P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:

P + Q = (5050 * 2) = 10100 — (i)

Q + R = (6250 * 2) = 12500 — (ii)

P + R = (5200 * 2) = 10400 — (iii)

Adding (i), (ii) and (iii), we get:

2(P + Q + R) = 33000 = P + Q + R = 16500 — (iv)

Subtracting (ii) from (iv), we get, P = 4000.

P’s monthly income = Rs. 4000.IncorrectLet P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:

P + Q = (5050 * 2) = 10100 — (i)

Q + R = (6250 * 2) = 12500 — (ii)

P + R = (5200 * 2) = 10400 — (iii)

Adding (i), (ii) and (iii), we get:

2(P + Q + R) = 33000 = P + Q + R = 16500 — (iv)

Subtracting (ii) from (iv), we get, P = 4000.

P’s monthly income = Rs. 4000. - Question 15 of 50
##### 15. Question

A person buys an article at Rs.500. At what price should he sell the article so as to make a profit of 20%?

CorrectCost price = Rs.500

profit = 20% of 500 = Rs.100

Selling price = Cost price + Profit

= 500 + 100 = 600IncorrectCost price = Rs.500

profit = 20% of 500 = Rs.100

Selling price = Cost price + Profit

= 500 + 100 = 600 - Question 16 of 50
##### 16. Question

The current of a stream runs at the rate of 4 kmph. A boat goes 6 km and back to the starting point in 2 hours, then find the speed of the boat in still water?

CorrectS = 4

M = x

DS = x + 4

US = x – 4

6/(x + 4) + 6/(x – 4) = 2

x = 8IncorrectS = 4

M = x

DS = x + 4

US = x – 4

6/(x + 4) + 6/(x – 4) = 2

x = 8 - Question 17 of 50
##### 17. Question

Visitors to show were charged Rs.15 each on the first day. Rs.7.50 on the second day, Rs.2.50 on the third day and total attendance on the three days were in ratio 2:5:13 respectively. The average charge per person for the whole show is?

Correct2: 5: 13

2x 5x 13x

15 7.5 2.5

30x + 37.5x + 32.5x = 100x/20x

Average = 5Incorrect2: 5: 13

2x 5x 13x

15 7.5 2.5

30x + 37.5x + 32.5x = 100x/20x

Average = 5 - Question 18 of 50
##### 18. Question

How many numbers up to 100 are divisible by 7?

Correct100/7 = 14 2/7 => 14 Numbers

Incorrect100/7 = 14 2/7 => 14 Numbers

- Question 19 of 50
##### 19. Question

A sells his goods 50% cheaper than B but 50% dearer than C. The cheapest is?

CorrectLet B = 100

A = 50

C * (150/100) = 50

3C = 100

C = 33.3 then ‘C’ CheapestIncorrectLet B = 100

A = 50

C * (150/100) = 50

3C = 100

C = 33.3 then ‘C’ Cheapest - Question 20 of 50
##### 20. Question

What is the greater of the two numbers whose product is 2560, given that the sum of the two numbers exceeds their difference by 64?

CorrectLet the greater and the smaller number be g and s respectively.

gs = 2560

g + s exceeds g – s by 64 i.e., g + s – (g – s) = 64

i.e., 2s = 64 => s = 32.

g = 2560/s = 80.IncorrectLet the greater and the smaller number be g and s respectively.

gs = 2560

g + s exceeds g – s by 64 i.e., g + s – (g – s) = 64

i.e., 2s = 64 => s = 32.

g = 2560/s = 80. - Question 21 of 50
##### 21. Question

A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start in the same direction from the same point at 7.30 a.m. They shall first cross each other at?

CorrectSince A and B move in the same direction along the circle, so they will first meet each other when there is a difference of one round between the two.

Relative speed of A and B = 6 – 1 = 5 rounds per hour.

Time taken to complete one round at this speed = 1/5 hr = 12 min.IncorrectSince A and B move in the same direction along the circle, so they will first meet each other when there is a difference of one round between the two.

Relative speed of A and B = 6 – 1 = 5 rounds per hour.

Time taken to complete one round at this speed = 1/5 hr = 12 min. - Question 22 of 50
##### 22. Question

The ratio of the radius of two circles is 1: 3, and then the ratio of their areas is?

Correctr

_{1}: r_{2}= 1: 3

Πr_{1}^{2}: Πr_{2}^{2}

r_{1}^{2}: r_{2}^{2 }= 1: 9Incorrectr

_{1}: r_{2}= 1: 3

Πr_{1}^{2}: Πr_{2}^{2}

r_{1}^{2}: r_{2}^{2 }= 1: 9 - Question 23 of 50
##### 23. Question

A and B start a business with Rs.6000 and Rs.8000 respectively. Hoe should they share their profits at the end of one year?

CorrectThey should share the profits in the ratio of their investments.

The ratio of the investments made by A and B =

6000 : 8000 => 3:4IncorrectThey should share the profits in the ratio of their investments.

The ratio of the investments made by A and B =

6000 : 8000 => 3:4 - Question 24 of 50
##### 24. Question

Find the greatest number which leaves the same remainder when it divides 25, 57 and 105.

Correct105 – 57 = 48

57 – 25 = 32

105 – 25 = 80

The H.C.F of 32, 48 and 80 is 16.Incorrect105 – 57 = 48

57 – 25 = 32

105 – 25 = 80

The H.C.F of 32, 48 and 80 is 16. - Question 25 of 50
##### 25. Question

Find the mean proportional of the following pairs of numbers 6 and 24.

CorrectIncorrect - Question 26 of 50
##### 26. Question

Vijay lent out an amount Rs. 10000 into two parts, one at 8% p.a. and the remaining at 10% p.a. both on simple interest. At the end of the year he received Rs. 890 as total interest. What was the amount he lent out at 8% pa.a?

CorrectLet the amount lent out at 8% p.a. be Rs. A

=> (A * 8)/100 + [(10000 – A) * 10]/100 = 890

=> A = Rs. 5500.IncorrectLet the amount lent out at 8% p.a. be Rs. A

=> (A * 8)/100 + [(10000 – A) * 10]/100 = 890

=> A = Rs. 5500. - Question 27 of 50
##### 27. Question

A take twice as much time as B or thrice as much time to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in?

CorrectSuppose A, B and C take x, x/2 and x/3 respectively to finish the work.

Then, (1/x + 2/x + 3/x) = 1/2

6/x = 1/2 => x = 12

So, B takes 6 hours to finish the work.IncorrectSuppose A, B and C take x, x/2 and x/3 respectively to finish the work.

Then, (1/x + 2/x + 3/x) = 1/2

6/x = 1/2 => x = 12

So, B takes 6 hours to finish the work. - Question 28 of 50
##### 28. Question

The area of the square formed on the diagonal of a rectangle as its side is 108 1/3 % more than the area of the rectangle. If the perimeter of the rectangle is 28 units, find the difference between the sides of the rectangle?

CorrectLet the sides of the rectangle be l and b respectively.

From the given data,

(√l^{2}+ b^{2}) = (1 + 108 1/3 %)lb

=> l^{2}+ b^{2}= (1 + 325/3 * 1/100)lb

= (1 + 13/12)lb

= 25/12 lb

=> (l^{2}+ b^{2})/lb = 25/12

12(l^{2}+ b^{2}) = 25lb

Adding 24lb on both sides

12l^{2}+ 12b^{2}+ 24lb = 49lb

12(l^{2}+ b^{2}+ 2lb) = 49lb

but 2(l + b) = 28 => l + b = 14

12(l + b)^{2}= 49lb

=> 12(14)^{2}= 49lb

=> lb = 48

Since l + b = 14, l = 8 and b = 6

l – b = 8 – 6 = 2m.IncorrectLet the sides of the rectangle be l and b respectively.

From the given data,

(√l^{2}+ b^{2}) = (1 + 108 1/3 %)lb

=> l^{2}+ b^{2}= (1 + 325/3 * 1/100)lb

= (1 + 13/12)lb

= 25/12 lb

=> (l^{2}+ b^{2})/lb = 25/12

12(l^{2}+ b^{2}) = 25lb

Adding 24lb on both sides

12l^{2}+ 12b^{2}+ 24lb = 49lb

12(l^{2}+ b^{2}+ 2lb) = 49lb

but 2(l + b) = 28 => l + b = 14

12(l + b)^{2}= 49lb

=> 12(14)^{2}= 49lb

=> lb = 48

Since l + b = 14, l = 8 and b = 6

l – b = 8 – 6 = 2m. - Question 29 of 50
##### 29. Question

If 10% of x = 20% of y, then x:y is equal to:

Correct10% of x = 20% of y

10x/100 = 20y/100 => x/10 = y/5

x/y = 10/5 = 2/1

x:y = 2:1.Incorrect10% of x = 20% of y

10x/100 = 20y/100 => x/10 = y/5

x/y = 10/5 = 2/1

x:y = 2:1. - Question 30 of 50
##### 30. Question

Two trains 121 meters and 165 meters in length respectively are running in opposite directions, one at the rate of 80 km and the other at the rate of 65 kmph. In what time will they be completely clear of each other from the moment they meet?

CorrectT = (121 + 165)/ (80 + 65) * 18/5

T = 7.15IncorrectT = (121 + 165)/ (80 + 65) * 18/5

T = 7.15 - Question 31 of 50
##### 31. Question

If the roots of the equation 2x

^{2}– 5x + b = 0 are in the ratio of 2:3, then find the value of b?CorrectLet the roots of the equation 2a and 3a respectively.

2a + 3a = 5a = -(- 5/2) = 5/2 => a = 1/2

Product of the roots: 6a2 = b/2 => b = 12a2

a = 1/2, b = 3.IncorrectLet the roots of the equation 2a and 3a respectively.

2a + 3a = 5a = -(- 5/2) = 5/2 => a = 1/2

Product of the roots: 6a2 = b/2 => b = 12a2

a = 1/2, b = 3. - Question 32 of 50
##### 32. Question

36 * 48 ÷ 64 + 36 ÷ 12 = ?

Correct36 * 48 / 64 + 36/12 = 27 + 3 = 30

Incorrect36 * 48 / 64 + 36/12 = 27 + 3 = 30

- Question 33 of 50
##### 33. Question

A bag contains 7 green and 8 white balls. If two balls are drawn simultaneously, the probability that both are of the same colour is -.

CorrectDrawing two balls of same color from seven green balls can be done in ⁷C₂ ways.

Similarly from eight white balls two can be drawn in ⁸C₂ ways.

P = ⁷C₂/¹⁵C₂ + ⁸C₂/¹⁵C₂ = 7/15IncorrectDrawing two balls of same color from seven green balls can be done in ⁷C₂ ways.

Similarly from eight white balls two can be drawn in ⁸C₂ ways.

P = ⁷C₂/¹⁵C₂ + ⁸C₂/¹⁵C₂ = 7/15 - Question 34 of 50
##### 34. Question

The diagonals of a rhombus are 15 cm and 20 cm. Find its area?

Correct1/2 * 15 * 20 = 150

Incorrect1/2 * 15 * 20 = 150

- Question 35 of 50
##### 35. Question

When 5% is lost in grinding wheat, a country has to import 20 million bags; but when only 2% is lost, it has to import only 15 million bags. Find the quantity of wheat, which grows in the country?

Correct5% – 2% = 3%

3% —- 5

100% —- ? => 166 2/3Incorrect5% – 2% = 3%

3% —- 5

100% —- ? => 166 2/3 - Question 36 of 50
##### 36. Question

A certain sum is invested at simple interest at 18% p.a. for two years instead of investing at 12% p.a. for the same time period. Therefore the interest received is more by Rs. 840. Find the sum?

CorrectLet the sum be Rs. x.

(x * 18 * 2)/100 – (x * 12 * 2)/100 = 840 => 36x/100 – 24x/100 =840

=> 12x/100 = 840 => x = 7000.IncorrectLet the sum be Rs. x.

(x * 18 * 2)/100 – (x * 12 * 2)/100 = 840 => 36x/100 – 24x/100 =840

=> 12x/100 = 840 => x = 7000. - Question 37 of 50
##### 37. Question

A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

CorrectWe need to know the S.I., principal and time to find the rate. Since the principal is not given, so data is inadequate.

IncorrectWe need to know the S.I., principal and time to find the rate. Since the principal is not given, so data is inadequate.

- Question 38 of 50
##### 38. Question

Two trains of length 100 m and 200 m are 100 m apart. They start moving towards each other on parallel tracks, at speeds 54 kmph and 72 kmph. After how much time will the trains meet?

CorrectThey are moving in opposite directions, relative speed is equal to the sum of their speeds.

Relative speed = (54 + 72)*5/18 = 7*5 = 35 mps.

The time required = d/s = 100/35 = 20/7 sec.IncorrectThey are moving in opposite directions, relative speed is equal to the sum of their speeds.

Relative speed = (54 + 72)*5/18 = 7*5 = 35 mps.

The time required = d/s = 100/35 = 20/7 sec. - Question 39 of 50
##### 39. Question

[(3.572)

^{3}+ (2.428)^{3}] / [(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}] is equal to -.Correct[(3.572)

^{3}+ (2.428)^{3}] / [(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}]

= {(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}}{3.752 + 2.428} / [(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}]

= 3.752 + 2.428 = 6Incorrect[(3.572)

^{3}+ (2.428)^{3}] / [(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}]

= {(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}}{3.752 + 2.428} / [(3.572)^{2}– (3.572) * (2.428) + (2.428)^{2}]

= 3.752 + 2.428 = 6 - Question 40 of 50
##### 40. Question

The sum of the squares of two consecutive positive integers exceeds their product by 91. Find the integers?

CorrectLet the two consecutive positive integers be x and x + 1

x^{2}+ (x + 1)^{2}– x(x + 1) = 91

x^{2}+ x – 90 = 0

(x + 10)(x – 9) = 0 => x = -10 or 9.

As x is positive x = 9

Hence the two consecutive positive integers are 9 and 10.IncorrectLet the two consecutive positive integers be x and x + 1

x^{2}+ (x + 1)^{2}– x(x + 1) = 91

x^{2}+ x – 90 = 0

(x + 10)(x – 9) = 0 => x = -10 or 9.

As x is positive x = 9

Hence the two consecutive positive integers are 9 and 10. - Question 41 of 50
##### 41. Question

Two trains travelling in the same direction at 40 and 22 kmph completely pass off another in 1 minute. If the length of the first train is 125 m, what is the length of the second train?

CorrectRS = 40 – 22 = 18 * 5/18 = 5 mps

T = 60 sec

D = 5 * 60 = 300 m

125

——–

175 mIncorrectRS = 40 – 22 = 18 * 5/18 = 5 mps

T = 60 sec

D = 5 * 60 = 300 m

125

——–

175 m - Question 42 of 50
##### 42. Question

A metallic sphere of radius 12 cm is melted and drawn into a wire, whose radius of cross section is 16 cm. What is the length of the wire?

CorrectVolume of the wire (in Cylindrical shape) is equal to the volume of the sphere.

π(16)^{2}* h = (4/3)π (12)^{3}=> h = 9 cmIncorrectVolume of the wire (in Cylindrical shape) is equal to the volume of the sphere.

π(16)^{2}* h = (4/3)π (12)^{3}=> h = 9 cm - Question 43 of 50
##### 43. Question

In how many ways can three consonants and two vowels be selected from the letters of the word “TRIANGLE”?

CorrectThe word contains five consonants. Three vowels, three consonants can be selected from five consonants in ⁵C₃ ways, two vowels can be selected from three vowels in ³C₂ ways.

3 consonants and 2 vowels can be selected in ⁵C₂ . ³C₂ ways i.e., 10 * 3 = 30 ways.IncorrectThe word contains five consonants. Three vowels, three consonants can be selected from five consonants in ⁵C₃ ways, two vowels can be selected from three vowels in ³C₂ ways.

3 consonants and 2 vowels can be selected in ⁵C₂ . ³C₂ ways i.e., 10 * 3 = 30 ways. - Question 44 of 50
##### 44. Question

In a fort, there are 1200 soldiers. If each soldier consumes 3 kg per day, the provisions available in the fort will last for 30 days. If some more soldiers join, the provisions available will last for 25 days given each soldier consumes 2.5 kg per day. Find the number of soldiers joining the fort in that case?

CorrectAssume X soldiers join the fort. 1200 soldiers have provision for 1200(days for which provisions last them)(rate of consumption of each soldier)

= 1200(30)(3) kg

Also provisions available for (1200 + x) soldiers is (1200 + x)(25)(2.5) kg

As the same provisions are available

=> 1200(30)(3) = (1200 + x)(25)(2.5)

x = [1200(30)(3)]/[(25)(2.5)] – 1200

x = 528IncorrectAssume X soldiers join the fort. 1200 soldiers have provision for 1200(days for which provisions last them)(rate of consumption of each soldier)

= 1200(30)(3) kg

Also provisions available for (1200 + x) soldiers is (1200 + x)(25)(2.5) kg

As the same provisions are available

=> 1200(30)(3) = (1200 + x)(25)(2.5)

x = [1200(30)(3)]/[(25)(2.5)] – 1200

x = 528 - Question 45 of 50
##### 45. Question

105 * 99 * 299 = ?

Correct105 * 99 * 299 = 105 * 100 * 300 = 315000

Incorrect105 * 99 * 299 = 105 * 100 * 300 = 315000

- Question 46 of 50
##### 46. Question

Two persons A and B can complete a piece of work in 30 days and 45 days respectively. If they work together, what part of the work will be completed in 3 days?

CorrectA’s one day’s work = 1/30

B’s one day’s work = 1/45

(A + B)’s one day’s work = 1/30 + 1/45 = 1/18

The part of the work completed in 3 days = 3 (1/18) = 1/6.IncorrectA’s one day’s work = 1/30

B’s one day’s work = 1/45

(A + B)’s one day’s work = 1/30 + 1/45 = 1/18

The part of the work completed in 3 days = 3 (1/18) = 1/6. - Question 47 of 50
##### 47. Question

Find the sum lend at C.I. at 5 p.c per annum will amount to Rs.441 in 2 years?

Correct441 = P(21/20)

^{2}

P = 400Incorrect441 = P(21/20)

^{2}

P = 400 - Question 48 of 50
##### 48. Question

The duplicate ratio of 3:4 is?

Correct3

^{2}: 4^{2}= 9:16Incorrect3

^{2}: 4^{2}= 9:16 - Question 49 of 50
##### 49. Question

A laborer is engaged for 30 days on the condition that he receives Rs.25 for each day he works and is fined Rs.7.50 for each day is absent. He gets Rs.425 in all. For how many days was he absent?

Correct30 * 25 = 750

425

———–

325

25 + 7.50 = 32.5

325/32.5 = 10Incorrect30 * 25 = 750

425

———–

325

25 + 7.50 = 32.5

325/32.5 = 10 - Question 50 of 50
##### 50. Question

A trader marks his articles 20% more than the cost price. If he allows 20% discount, then find his gain or loss percent?

CorrectLet CP of an article = RS. 100

MP= Rs. 120

Discount = 20%

SP = M[(100 – d%)/100] = 120(80/100) = Rs. 96

Clearly, the trader gets 4% loss.IncorrectLet CP of an article = RS. 100

MP= Rs. 120

Discount = 20%

SP = M[(100 – d%)/100] = 120(80/100) = Rs. 96

Clearly, the trader gets 4% loss.